Glöm att barberadruvan bara ger vin som Àr bÀst at dricka nu eller möjligen nÀsta dag. Producenten Braida di Bologna Giacomo Àr nÄgot lÄngt utöver det vanliga. Fattigmansbarolon som barberadruvan ocksÄ emellanÄt kallas blir i hÀnderna pÄ denna producent nÄgot alldeles extra.
Braida di Bologna Giacomo Àr en vinproducent som Äterfinns i absoluta toppskiktet. Vilka viner! Huset ligger i nebbiolo och barberalandskapets Piemonte, mellan Genoa och Torino, Italien. Varför den av mÄnga topproducenter, bortrÀknade barberadruvan gör sÄ bra ifrÄn sig nÀr frÄn detta hus har en anledning. Den behandlas pÄ precis samma sÀtt som sin aktade storebror, nebbiolo. LÄgt skördeuttag, noggrann selektering, omsorgsfullt kÀllararbete ger resultat. ToppÄrgÄngar som fortfarande talas om Àr 1989 och 1990. Idag driver Ànkan tillsammans med de tre barnen vingÄrden och lÄngsamt har de breddat sin produktion, det utan att tappa fokus. Provningen nedan visar snarare pÄ motsatsen, vinerna blir bara bÀttre och bÀttre.
95904 Braida Bricco dell'Uccellone 2006, Italien, 495 kr
KÀrnig doft med inslag av rosor. Medelfyllig. Balanserad, smak av röd frukt, lÀder, lakrits, fat och med strambehaglig tannininramning. LÀcker, elegant och kaxig. GÀrna spara.
Betyg: 4+
95905 Braida Bricco della Bigotta 2006, Italien, 495 kr
Doft av lÀder, lÀtt animalisk med inslag av rosor. Medelfyllig. KÀrnig, stram smak av lÀder, fikon, körsbÀr, lakrits och fat. LÄng eftersmak, med rostade inslag.
Betyg: 4
95909 Braida Ai Suma Barbera dÂŽAsti 2006, Italien, 629 kr
Stor doft. Fyllig, koncentrerad, rik smak av mörk frukt, plommon, skogsbÀr samt vanilj. Sammetslen textur. TÀt och extraherad utan att bli klumpig. Balanserad, ungdomlig och med lÄng eftersmak.
Betyg: 5