Laddar annons
24 Aug, 2010
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Chenin blanc och cabernet franc hos Langlois-Chateau


PĂ„ Stockholmsbesök var vinmakaren frĂ„n Langlois-Chateau. Den varma, fuktiga augustidagen mĂ„ möjligen inte ha varit en ultimat provningsdag men om man Ă€r första gĂ„ngen i Stockholm visar sig staden Ă€ndĂ„ frĂ„n sin bĂ€sta sida. Avslappnad och hjĂ€rtlig! Francois-Regis de Fougeroux har inte fyllt 40 Ă„r men redan hunnit med att fullfölja tvĂ„ utbildningar, resa vĂ€rlden runt, militĂ€rtjĂ€nst och lĂ„ng praktik pĂ„ vingĂ„rd i Australien (Petaluma i Adelaise Hills). Sedan 2001 arbetar han pĂ„ Langlois-Chateau. de Fougeroux verkar onekligen vara pĂ„ helt rĂ€tt plats, uppvuxen och nu stabilt förankrad i distriktet sĂ€ger han, - jag Ă€r helt sĂ„ld pĂ„ chenin blanc! Bilden visar kĂ€llarmĂ€staren som kollar av kvaliteten.

Langlois-Chateau grundades 1912 av Àkta makarna Eduard Langlois och Jeanne Chateau. Vilket gav namnet och stavningen av Chateau utan cirkumflex. TyvÀrr hann Eduard bara uppleva den unga firmans tre först Är, han gick bort 1915. Jeanne fortsatte dock att driva egendomen pÄ egen hand, full i paritet med de berömda champagneÀnkorna.
1973 köpte Bollinger egendomen och Michel Villedey, familjemedlem pÄ Lily Bollingers sida, började sin 35-Äriga gÀrning som ansvarig för Langlois-Chateau. Precis som Champagne Bollinger Àr kvalitet ledord. Firman Àr idag det minsta Saumurhuset men med ett mycket högt anseende.

För tvÄ Är sedan tog Francois-Regis de Fougeroux över rodret, som VD och vinmakare. Fördelningen mellan stilla viner och cremants (franskt mousserande dock inte frÄn Champagne) Àr ganska jÀmn. SÄklart kommer en hel del influenser och inspiration frÄn Bollinger, bland annat anvÀnds 10 procent reservviner och att lagringen Àr lÀngre Àn distriktets lagstadgade. Större delen druvor Àr frÄn egna vingÄrdar, resten köps frÄn lÄngsiktigt kontrakterade vinodlare.

Langlois CrĂ©mant Ă€r alltid gjord av 60 procent chenin blanc, 20 chardonnay och 20 cabernet franc. Den blĂ„ druvan, cabernet franc, kommer frĂ„n sex olika vingĂ„rdar som alla har olika jordmĂ„n. ÖvervĂ€ger gör dock kalkstensprĂ€glad jord. Skörden Ă€r alltid manuell och det Ă€r i 25- kg korgar som druvorna transporteras till vineriet med. Pressningen Ă€r skonsam och av 160 kg druvor tar man ut 100 kg must.
Varje vingÄrd och druvsort vinifieras separat. VÄren efter skörd gör man-precis som i Champagne- en assemblage av olika vin clairs. Vinet lagras efter andra jÀsningen minst tvÄ Är pÄ jÀsten (lagen krÀver bara ett Är) i firmans sex km lÄnga underjordiska kÀllare.

Crémant Brut, ett Ärs lagring pÄ jÀsten
Ljusgul fÀrg. Fruktig, lÀtt citruston, tydlig brödighet. Torr, frisk, lÀtt smak med uttalad syra av citron och lime, lÀtt brödighet och en smak av mogna pÀron för god balans. Frisk, lÄng eftersmak.
Omdöme: hÀrligt frisk och frÀsch, ren smak som gör sig perfekt som aperitif och mingeldryck. HÀrlig.
Betyg: 4+

Crémant Brut, tvÄ Ärs lagring pÄ jÀsten
Ljusgul fĂ€rg. Fruktig, aningen sötma, inslag av aprikos. Torr, frisk och smakrik. Äppelfrisk citrusgrön smak, lĂ€tt brödighet, aprikoser och pĂ€ron.
Omdöme: Ren och vĂ€lgjord. Dock upplever jag vinet som ”inte i fas” dĂ„ smakerna skulle behöva sĂ€tta sig, gĂ„ ihop för en bĂ€ttre helhet. Kantig.
Betyg: 3

Crémant Brut, tre Ärs lagring pÄ jÀsten.
Lanseras 1 oktober 2010. Artikelnummer 7404, 119 kronor.
Ljusgul fÀrg. Utvecklad, fruktig smak av mogna pÀron. Torr, frisk fruktig smak av pÀron, aprikoser, Àpplen med inslag av smör, börd och minerla. LÀtt inslag av honung. Bra lÀngd.
Omdöme: Nu har vinet gÄtt ihop, utvecklat en helhet och fÄtt en tyngd av sin sammansatta smak. Det hÀr Àr snarare ett matvin Àn den ultimata aperitifen.
Betyg: 4

Crémant Brut, sex Ärs lagring pÄ jÀsten
Gul. Mogen, söt, smörig gulfruktig doft med inslag av bivax. Torr, fyllig, smakrik. Gul frukt, aprikos, Àpplen och mogna pÀron. Smak av bivax, =honung, mogna krusbÀr. Mogen och generös.
Omdöme: spÀnnande bubbelvin med mognad. Vill personligen prova till ost. Annars, god pÄ egen hand, gÀrna efter middagen.
Betyg: 4

Saumur Vieilles Vignes Blanc 2004 (i BS 81411, 179 kr) Stockarna Àr 35 Är, uttag 40 hl/ha jÀmf m 60 hl/ha enligt lagstiftning.
Gul fÀrg med gröna stick. Fat, gummiton eller som bivazx. Torr, medelfyllig smak av gul frukt, aprikos inslag av bivax, fat och smör. Eldig driv pÄ eftersmaken.
Omdöme: bra vin, i min smak dock nÄgot för markerade fat.
Betyg: 3

Saumur Vieilles Vignes Blanc 1999
Gulgul. Utvecklad doft med ”fina” drag av bivax. Elegant. Torr, medelfyllig och smakrik. Gul frukt, aprikoser, mango, mogna krusbĂ€r inslag av honung. Mogen. LĂ„ng eftersmak.
Omdöme. Perfekt. Bra balans.
Betyg: 4

Saumur Champigny Vieilles Vignes Blanc 2004
BlÄröd, tÀt fÀrg. Doft av vaniljkola och örter. Ung. Stram smak av örtgrönkÀrva tanniner, inslag av kola och smak av körsbÀr. Torra inslag röjer druvsort och ursprung.
Omdöme: Det hÀr Àr inte ett smidigt vin. Men kanske just dÀrför, jag gillar stilen av kaxig personlighet och den övertydliga druvtypiciteten. HÀr dock med tydlig modern, vaniljkolatouch. Behöver tid.
Betyg: 3+

Saumur Champigny Vieilles Vignes Blanc 1996
Röd, tÀt fÀrg. Mogen utvecklad doft med isnalg av lÀder. Medelfyllig, kÀrnfruktig smak av plommon och körsbÀr. Uttalat örtig, smak av grönt grÀs, torra tanniner vilka trots allt Àr spÀnstiga. LÄng eftersmak. Elegant.
Ovmdöme: personligt druvtypiskt vin med mognad. Toppen i min smak!
Betyg: 5