Laddar annons
11 Apr, 2011
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Svensk bok vinner pris

Den svenska vinboken ”Ett vin blir till” vann priset ”vĂ€rldens bĂ€sta vinbok för professionella 2010” (World’s Best Wine Book for Professionals) i den internationella boktĂ€vlingen Gourmand World Cookbook Awards 2011. ”Ett vin blir till” Ă€r skriven av Britt Karlsson, med fotografi av Per Karlsson, och utgiven pĂ„ Carlsson Bokförlag. Priset utdelades pĂ„ galaevenemanget i Paris pĂ„ Folies BergĂšres 3 mars 2011. Boken handlar om hur man odlar vin i vingĂ„rden och om hur man gör vin i vinkĂ€llaren. Britt och Per Ă€r vinjournalister och Ă€r Ă€ven vinresearrangörer under namnet BKWine Vinresor. Bild: Tiborfoto

Britt Karlsson kommenterar priset: ”Det Ă€r helt fantastiskt. Jag trodde aldrig vi skulle vinna. Jag visste att vi var nominerade och konkurrerade med böcker frĂ„n Italien, Spanien, Kina
 TĂ€nk att ett litet land som Sverige, som knappt ens gör vin, kan vinna pris med en bok om hur man gör vin! Fast boken Ă€r ju ganska speciell. Den Ă€r skriven för den som vill veta mer om vintillverkning utan att för den skull arbeta med det: vinimportörer, sommelierer, utbildare osv. Men den Ă€r ocksĂ„ skriven för den nyfikne ’amatören’, vinĂ€lskaren som vill lĂ€ra sig mer.”

Britt berĂ€ttar mer om boken: ”Boken Ă€r resultatet av alla de tusentals vintillverkare vi trĂ€ffat. Den berĂ€ttar ingĂ„ende om allt frĂ„n plantering av druvstocken till jĂ€sning, buteljering och lagring – en heltĂ€ckande vinbok! Men den skiljer sig pĂ„ tvĂ„ sĂ€tt frĂ„n de flesta liknande böcker. Dels sĂ„ berĂ€ttar vi mycket om metoder och tekniker som det sĂ€llan skrivs om: flashpastörisering, enzymer, vinsjukdomar och annat, och illustrera allt med bilder. Det andra Ă€r att vi förklarar komplexiteten: mĂ„nga som skriver om vin skriver ’sĂ„ hĂ€r Ă€r det, basta!’, men det Ă€r sĂ€llan sant. Vintillverkning Ă€r alltid en frĂ„ga om nyanser, filosofier och personliga val av vinmakaren, sĂ„ vi berĂ€ttar om hur vinmakarna resonerar och varför t.ex. den ene svĂ€r pĂ„ att stĂ„ltankar Ă€r det enda rĂ€tta, medan hans granne Ă€r övertygad om att man mĂ„ste anvĂ€nda betongtankar för att göra bra vin. Igenom hela boken lĂ„ter vi hundratals vinmakare komma till tals och berĂ€tta vad de gör och varför.”

Boken har tidigare vunnit pris som â€Ă„rets bĂ€sta svenska vinbok 2010” av MĂ„ltidsakademien.

Fakta om boken:
Titel: Ett vin blir till – arbetet i vingĂ„rden och i vinkĂ€llaren
Text: Britt Karlsson, med bidrag av Per Karlsson
Bild: Per Karlsson
Grafisk form: Petter Antonisen & Arne Engren
Förlag: Carlsson Bokförlag, ISBN: 978-91-7331-270-7
Inbunden, rikt illustrerad i fyrfÀrg, 300 s, 175mm*245mm