Vin till libanesisk mat - tips på 5 viner
Vilket vin ska man välja till libanesisk mat? Med tanke på hur populärt det libanesiska köket blivit så har vi valt ut fem viner som passar till maten.
Vad man ska matcha till klassisk husmanskost eller krogmat brukar inte vara några bekymmer, men så fort man ska äta något från en annan världsdel med smaker som utmanar smakpaletten kan det bli en utmaning. Libanesisk mat har blivit en uppstickare och är numera en storm del av det svenska krogsamhället.
En del av rätterna som vi förknippar med Libanesisk mat kallas Meze och är mindre mellanrätter, lite som tapas. Hummus, Baba Ghanoush, Tabbouleh och vinbladsdolmar är några vanliga vegetariska meze och brukar agera tillbehör till lamm, kyckling eller skaldjur.
Den libanesiska maten är relativt vinvänlig då man ofta hittar mycket friskhet och syra i rätterna. Färska örter såsom mynta eller persilja används flitigt och bidrar just med fräschör. Yoghurt och nötter är inte heller ovanligt. Nedan listar vi våra bästa vintips till det libanesiska köket.
Vinerna vi väljer
- Chateau Musar
- Pegasus Bay
- Debuchy Brut Reserve
- Barbera d´Alba
- Meinklang Prosa
Vin till libanesisk mat - tips på 5 viner
Chateau Musar
2017Libanons flaggskepp inom vinvärlden. Bekka Valley som området heter har gjort sig välkänt för att odla Cabernet Sauvignondruvor som annars har sitt urspung i Bordeaux. Klassiskt och gott! Vinet blir fylligt och pampigt och är otroligt välgjort. Mycket av allt och lite till! Funkar till lamm och mustigare tillbehör. Finns på välsorterade Systembolag annars på beställningssortimentet.
469 krPegasus Bay Riesling
2020En Riesling från norra Nya Zeeland. Det här smakar vårsol och är blommigheten själv. En liten restsötma finns kvar och knuffar över vinet till halvtorrt, även om sockerhalten inte alls stör. Vinet får jäsa under lägre temperatur under längre tid för att utvinna så mycket smak från druvorna som möjligt. Resultatet då? Riktigt bra för Rieslingälskaren! Persika, ananas, päron och honung är aromer som poppar upp. Funkar till vinbladsdolmar, Baba Ghanoush och skaldjur.
221 krDebuchy Brut Réserve
En av Systembolagets billigaste champagner. Här får man mycket för pengarna och Debuchy görs på majoriteten blåa druvor, vilket skapar mer tryck i smaken. Druvsammansättningen är 71% Pinot Noir, 22% Chardonnay, 7% Pinot Meunier. Brödigheten är framträdande, vilket gör champagnen lättare att matcha med mat, tillsammans med den höga syra och fruktigheten så funkar den ypperligt att ha till lite libabröd som man dippar i hummus och yoghurt med nötter.
259 krBarbera d'Alba Busije
2022Busije’s barbera från Alba, Piemonte är ett prismässigt helt oskyldigt vin som lämpar sig för veckans alla dagar. Vardagsvinet funkar lika bra till libanesisk hämtmat som en uppdukad och planerad helgmiddag med tonvis av mezes. Vinet är generöst med en pigg syra och mörkfruktighet som livar upp stämningen. Matmässigt funkar bulgur, spett med grillat fläskkött och en fräsch, libanesisk tomat-och fetaostsallad till.
119 krMeinklang Prosa
2022En mer oväntad kombination till det libanesiska köket är detta PetNat rosébubblet från den populära Meinklang som har flera buteljer på hyllan. Med Österrike som hemland och en druvsammansättning av 50% Pinot Noir, 20% Zweigelt, 20% Blaufränkisch, 10% Sankt Laurent är det inte konstigt att vinet är otroligt generöst och läskande. Jordgubbar, röda vinbär, blodapelsin och en viss kryddighet gör att längtan efter sommaren förstärks. Matchas med örtig kyckling, sallader med högre syra såsom Tabbouleh.
129 kr