Julköttbullar
60 minuter
Enkel
19 ingredienser
Julköttbullar som man bara måste ha på sitt julbord. Dessa smaksätter jag med mycket kryddpeppar och ansjovis. Gör dessa några dagar innan så passar dem perfekt till kvällsmackan med en god rödbetssallad också.
Ingredienser
Ingredienser för 8 personer
Köttbullar
500 g
Nötfärs
500 g
Fläskfärs
1 st
Gul lök
stor
2 msk
Smör
1 dl
Vispgrädde
1 dl
Ströbröd
1 st
Ägg
5 st
Kryddpepparkorn
5 st
Svartpepparkorn
5 st
Vitpepparkorn
4 st
Ansjovisfiléer
Salt
Rödbetssallad
5 st
Rödbetor
2.5 dl
Smetana
0.5 msk
Pepparrot
Riven
1 msk
Honung
Salt & Svartpeppar
Servering
Mörkt bröd
Smörgåskrasse
Ingredienser för 8 personer
Köttbullar
500 g
Nötfärs
500 g
Fläskfärs
1 st
Gul lök
stor
2 msk
Smör
1 dl
Vispgrädde
1 dl
Ströbröd
1 st
Ägg
5 st
Kryddpepparkorn
5 st
Svartpepparkorn
5 st
Vitpepparkorn
4 st
Ansjovisfiléer
Salt
Rödbetssallad
5 st
Rödbetor
2.5 dl
Smetana
0.5 msk
Pepparrot
Riven
1 msk
Honung
Salt & Svartpeppar
Servering
Mörkt bröd
Smörgåskrasse
Gör så här
Så gör du
1
1. Börja med att koka rödbetorna med skalet på. Dem ska koka tills dem är helt mjuka i mitten, ca 60 minuter.
2
2. Finhacka gul lök och stek i smör, låt inte löken få färg utan bara bli transparant. Blanda sedan ihop i en bunke med ströbröd, grädde, ägg, ansjovisspad och filéer. Låt svälla någon minut.
3
3. Mortla pepparkornen fint, gå ner med nötfärs och fläskfärs i blandningen och smaka upp med salt och pepparblandningen.
4
4. Rulla köttbullarna och stek i rapsolja och lite smör.
5
5. Kyl ner rödbetorna och skala dem. Tärna dem i små tärningar och lägg i en bunke tillsammans med smetana, riven pepparrot, honung, salt och svartpeppar.
6
6. Servera på ett grovt bröd tillsammans med lite krasse, smaklig måltid!