Svampsoppa med jordärtskocka och tryffelolja
45 minuter
Enkel
16 ingredienser
När det är kallt och ruggigt blir jag ofta sugen på soppa. Idag blev det en svampsoppa med diverse svampar. Jag toppade min med jordärtskocka som jag rostat i ugnen, du kan även toppa den med stekt bacon om du vill få med något kött i rätten. Gör detta som en huvudrätt eller bjud på det som en förrätt till 3-rätters måltiden.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Soppa
250 g
Kastanjechampinjoner
250 g
Champinjoner
2 st
Portabellosvamp
1 st
Gul lök
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
2 dl
Vitt vin
2 dl
Kantarellfond
2 dl
Grädde
1 msk
Äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar
Jordärtskocka
200 g
Jordärtskocka
2 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Servering
Timjan
Tryffelolja
Ingredienser för 4 personer
Soppa
250 g
Kastanjechampinjoner
250 g
Champinjoner
2 st
Portabellosvamp
1 st
Gul lök
2 st
Vitlöksklyftor
1 kruka
Timjan
2 dl
Vitt vin
2 dl
Kantarellfond
2 dl
Grädde
1 msk
Äppelcidervinäger
Salt och svartpeppar
Jordärtskocka
200 g
Jordärtskocka
2 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Servering
Timjan
Tryffelolja
Gör så här
1
1. Börja med att tvätta jordärtskockan och hyvla tunt med en mandolin. Lägg sedan på en plåt med lite avstånd emellan varje. Ringla över olivolja, salt och svartpeppar och rosta i ugnen på 175 grader tills dem är gyllenbruna.
2
2. Borsta svampen på all typ av smuts. Dela sedan ner i kvartar. Finhacka en gul lök, vitlök och timjan.
3
3. Stek löken och timjan i en kastrull med lite rapsolja. Gå sedan ner med svampen och stek ur ordentligt.
4
4. När allt fått fin färg så går du i med kantarellfond, vitt vin samt grädde. Låt sedan koka ihop i 10 – 15 minuter.
5
5. Mixa med en stavmixer och smaka upp med salt, svartpeppar och lite äppelcidervinäger. Servera med jordärtskockan på toppen och lite ringlad tryffelolja, smaklig måltid!