Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås
70 minuter
Medel
16 ingredienser
Fiskgratäng är en lättlagad rätt som är perfekt att bjuda lite större sällskap på. Gör klart allt och gratinera den precis innan servering I detta recept serverar jag min gratäng med torskfilé, det går såklart att använda vilken fiskfilé man vill.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Fisk och skaldjur
600 g
Torskfilé
100 g
Räkor
Dill
Duchessepotatis
800 g
Potatis
Mjölig
40 g
Smör
2 dl
Mjölk
3 st
Äggulor
Muskotnöt
Salt och svartpeppar
Citronsås
25 g
Smör
3 msk
Vetemjöl
4.5 dl
Mjölk
1 msk
Fiskfond
1 kruka
Dill
1 st
Citron
Zest
Salt och vitpeppar
Ingredienser för 4 personer
Fisk och skaldjur
600 g
Torskfilé
100 g
Räkor
Dill
Duchessepotatis
800 g
Potatis
Mjölig
40 g
Smör
2 dl
Mjölk
3 st
Äggulor
Muskotnöt
Salt och svartpeppar
Citronsås
25 g
Smör
3 msk
Vetemjöl
4.5 dl
Mjölk
1 msk
Fiskfond
1 kruka
Dill
1 st
Citron
Zest
Salt och vitpeppar
Gör så här
Så gör du
1
1. Börja med att skala och koka potatisen tills dem blivit mjuka hela vägen igenom.
2
2. Skär upp torsken i lagom bitar och salta, låt sedan ligga och dra på ett fat.
3
3. Smält smöret i en kastrull, gå ner med mjöl och vispa tills klumparna försvunnit på medelhög temperatur. Gå i med mjölk i omgångar samtidigt som du vispar tills du fått en tjockare sås. Smaksätt såsen med citronzest, citronjuice, fiskfond, dill, salt och vitpeppar.
4
4. Häll av vattnet från potatisen och låt dem ånga av sig en stund. Under tiden värmer du upp smör och mjölk i en kastrull. Mosa eller pressa potatisen och blanda ihop med mjölken och smöret. Gå även ner med tre äggulor. Smaksätt potatisen med riven muskotnöt, salt och vitpeppar. Lägg över i en spritspåse.
5
5. Spritsa en form med potatis i kanterna. Lägg torsken i mitten och ringla över sås tills all fisk är täckt. Grädda i ugnen på 190 grader i ca 20 minuter. Ta sedan ut och garnera med räkor och färsk dill, smaklig måltid!